Varakkaan Yrjönkatu 25:n vuokratuotot ovat 350.000 euroa, ja vastike on nolla euroa. Kuva: Jussi Jyvälahti.

Suomen rikkaimmat taloyhtiöt 2019

Suomen ja Helsingin rikkaimmissa taloyhtiöissä asuminen on ilmaista ja joissain niistä jopa maksetaan omistajille asumisesta / omistamisesta.

AsuntoSatama LKV:n ja Aurinkolahden Asunnot LKV:n toimitusjohtaja, ex-toimittaja Erkki Murto-Koivisto on pitkän välittäjäuransa aikana kerännyt dataa näistä huippuyhtiöistä. Hänen mielestään on käsittämätöntä, että asunnot näissä supervarakkaissa yhtiöissä maksavat saman verran kuin naapurissa sijaitsevassa köyhässä taloyhtiössä.

Aihe kiinnostaa suomalaisia. Iltalehden kesäkuussa julkaisema, Murto-Koiviston kirjoittama jättiselvitys on tullut tutuksi sadoilletuhansille lukijoille.

Asuntonäytöllä kesällä 2019 kuultua:

”Onko putket tehty”, kysyy ostajakandidaatti.
”On tehty, joskus 1990-luvulla”, vastaa välittäjä.
”Onko tulossa isoja remontteja?”
”Ei ole.”
”Mikä on hoitovastike?”
”Viisi euroa neliöltä.”
”Hyvä, sittenhän tämä on hyvä yhtiö.”

Suurin osa kuluttajista tekee elämänsä suurimman ostopäätöksen paneutumatta kunnolla ostettavaan tuotteeseen. Taloyhtiön osuus kuitataan muutamalla ympäripyöreällä kysymyksellä, minkä jälkeen asunnosta syynätään jokainen nurkka ja neliö.

Suomen rikkaimmilla taloyhtiöllä on kymmenien miljoonien omaisuus. Näissä taloyhtiöissä asuminen on ilmaista, peruskorjaukset kustannetaan taloyhtiön ottamalla hoitolainalla ja parhaassa tapauksessa vuodenvaihteessa tilille kilahtaa vielä elämiseen tonni tai kaksi osinkotuloja.

Rikkaasta yhtiöstä asunto-osakkeet vaihtavat usein omistajaa samalla neliöhinnalla kuin naapurissa sijaitsevasta, kädestä suuhun elävästä taloyhtiöstä. Asuntomarkkinoilla Ferrareita myydään Mossen hinnalla.

Välittäjät markkinoivat asuntoa harvoin tarjolla olevana tuhannen taalan tilaisuutena. Helsingin ja samalla Suomen rikkaimmista taloyhtiöistä ostettu asunto saattaa tuhannen taalan sijasta oikeasti olla kymmenientuhansien tai jopa satojentuhansien tilaisuus vaurastua.

Vastikään Aalto-yliopistossa julkaistu tutkimus paljastaa, että taloyhtiön varallisuus ei näy Helsingin toteutuneissa myyntihinnoissa. Asuntokuumeessa ostajan vaakakupissa painaa asunnon sijainti ja kunto enemmän kuin taloyhtiön talous.

Asuntokaupoilla myydään osakkeita, ei neliöitä

Asuntokaupoilla ostaja kuvittelee ostavansa asunnon, mutta todellisuudessa hän ostaa osan asunto-osakeyhtiön osakekannasta. Ei siis ole mikään ihme, että asunnon sijainti, kunto ja pohjaratkaisu painaa ostopäätöstä tehtäessä vaakakupissa enemmän kuin osakeyhtiön vakavaraisuus.

Pieni yhtiövastike koetaan usein hyvän taloyhtiön tunnusmerkiksi, vaikka hoitovastike ei sinänsä vielä kerro mitään yhtiön varallisuudesta. Edulliset kuukausittaiset asumiskustannukset voidaan saada tinkimällä ja laiminlyömällä taloyhtiön kunnossapitoon liittyvät korjaukset. Taloyhtiöön kertyy pikkuhiljaa korjausvelkaa, mikä on vähän kuin pommia rakentaisi, kuvailee pitkään alalla toiminut isännöitsijä.

Paras mittari taloyhtiön varallisuuden arviointiin ovat vuokratuotot ja muut yhtiön omaisuudesta saatavat tulot. Nämä keskeiset tunnusluvut eivät kuitenkaan ostajia kiinnosta, paljastaa torstaina julkaistu tutkimus.

Suomen AsuntoSatama LKV:n tilaaman, Kantar Oy:n julkaiseman tutkimuksen mukaan vain 10 prosenttia ostajista pitää taloyhtiön vuokratuottoja erittäin tärkeänä ostopäätökseen vaikuttavana tekijänä.

Ammattilainen löytää hyvää halvalla

Jos asuntokuume vaivaa, paras lääke – jo ennen näytöille lähtöä – on lepo ja huolellinen paneutuminen taloyhtiöiden talouteen. Mikäli talousasiat eivät kuulu vahvuusalueisiisi, palkkaa lähipiiristäsi avuksi henkilö, joka osaa avata monimutkaiset tilinpäätökset ja taseet kansantajuiseksi tekstiksi.

Korjausvelka (=tulevat korjaukset), taloyhtiön tontti ja sokerina pohjalla taloyhtiön omistamistaan tiloista perimät vuokratuotot kannattaa syynätä huolella. Sillä tavalla lopputuloksena voi olla onnistunut kauppa. Hyvän yhtiön osakkeista kannattaa maksaa enemmän, huonon vähemmän.

Taloyhtiön omaisuuden vaikutuksesta asuntokauppaan on juuri julkaistu uutta tutkimustietoa. Diplomityön loppupäätelmä on selvä: hyvää myydään halvalla.

“Taloyhtiön ja sen osakkaiden nettotulojen laskeminen vaatii asiaan perehtymistä, johon ostaja ei välttämättä kykene etenkään oma-aloitteisesti. Parhaan mahdollisen hinnan saavuttamiseksi taloyhtiön omaisuudesta ja vuokratuotoista tulisi tehdä selvitys jo myynti-ilmoitukseen”, muistuttaa tutkimuksen tehnyt DI Lassi Vuorela.

“Ostajalle tulisi selvittää sijoitusomaisuuden määrä ja taloudelliset vaikutukset. Mitä paremmin ostaja tiedostaa taloyhtiön omaisuudesta saamansa hyödyn, sitä todennäköisemmin hän on valmis maksamaan asunnosta ekstraa.”

Taloustiedot kivenkolossa

Taloyhtiöiden julkisissa asiakirjoissa ei kerrota yksittäisten omistajien saamaa hyötyä suoraan. Keskustan talojen isännöitsijä kuittaa asian lyhyesti:

“Ei sitä isännöitsijätodistukseen kirjata. Se on piilossa oleva asia. “

Taloyhtiön talousdatan muokkaaminen selkokielelle vaatii myyjältä tai kiinteistönvälittäjältä kykyä lukea ja ymmärtää tilinpäätöstietoja.

“Tutkimuksessa käytetyn aineiston keräämisen yhteydessä tarkasteltiin myös kohteiden internetissä julkaistuja myynti-ilmoituksia. Suurimmassa osassa ilmoituksista vuokratuloista ei kerrottu mitään, joissakin kerrottiin yhtiön omistamien huoneistojen lukumäärä ja joissain taloyhtiön kokonaistulot ilman erittelyjä ja ostajan siitä saamaa osuutta”, tiivistää Vuorela.

Asunnon myynti-ilmoitus syntyy perinteisesti joko omistajan tai kiinteistönvälittäjän kynästä. Se, että vuokratuottoja ei onnistuta avaamaan myyjille ilmoituksissa, ei ole mikään yllätys. Taloyhtiön vuokratuotoista ei ole esimerkiksi viimeisen 10 vuoden aikana kertaakaan kysytty LKV-kokeessa, eikä aihetta käsitellä myöskään Kiinteistönvälittäjän käsikirjassa.

Perusteltu hintaero kymppitonneja

Varakkaasta taloyhtiöstä ostettu asunto voisi olla jopa neljänneksen kalliimpi kuin tavallisessa taloyhtiössä, ja siitä huolimatta ostaja voi onnitella itseään hyvistä kaupoista.

Jos 300 000 euroa maksaneen 50 neliön kaksion yhtiövastike on taloyhtiön saamien vuokratuottojen ansiosta neljän euron sijaan kaksi euroa, kuukausittaiset kustannukset ovat 200 euron sijasta 100 euroa. Jos asunnon vuokra on 1000 euroa ja hoitovastike 100 euroa, omistaja saa vuodessa vuokratuottoja ennen veroja 10.800 euroa.

Korkeampaa vastiketta maksavan kaksion sijoittajaomistaja joutuu tyytymään 9.600 euroon. 300 000 euron hankintahinnalla laskettuna ensimmäisen asunnon omistaja saa 3,6 % tuoton, jälkimmäinen 3,2 % tuoton ennen veroja.

Jotta tuottoprosentti olisi molemmissa 3,2 % pitäisi varakkaammassa taloyhtiössä sijaitsevan asunnon hinnan olla 337.500 euroa. Tyystin vastikkeettomalla asunnolla samaan 3,2 % tuottoprosenttiin päästään, vaikka hankintahinta olisi 375.000 euroa. Hintaero neljän euron vastikkeellisen ja nollan euron vastikkeellisen asunnon välillä voisi perustellusti olla jopa 1500 euroa neliöltä.

Kateelliset pitävät vapaamatkustajina

Millaisia sitten ovat nämä Helsingin ja samalla koko Suomen vauraimmat asunto-osakeyhtiöt? Ne ovat 1800-luvulla tai 1900-luvun alkupuolella rakennettuja taloja, joissa yhtiön hallintaan on jätetty paljon omaisuutta. Talon on usein rakennuttanut varakas perhe tai suku. Yhtiön haltuun jätetyillä tiloilla on ajateltu katettavan omat asumiskustannukset.

Varakkaista taloyhtiöistä pidetään hyvää huolta. Julkisivu on kunnossa, pihapiiri hoidettu, porraskäytävä kaunis ja asunto-osakeyhtiön hallinnassa oleva varallisuus jauhaa tasaiseen tahtiin rahaa osakkaille.

Esimerkiksi jo nimensä perusteella arvotalolta kuulostavassa Asunto Oy Aquila Bostads Ab:ssä (Annankatu 20) 200 neliön kodissa asuva osakas ei ole 20 vuoteen maksanut mitään asumisesta. Nykyrahassa mitattuna hyöty on jo hoitovastikkeena ollut neljännesmiljoonan ja lisäksi kaikki yhtiössä tehdyt korjaukset mm. LVIS ovat menneet taloyhtiön ”piikkiin”.

Yli 100 taloyhtiötä Helsingin keskustassa ja useita varakkaita yhtiöitä isännöivän Pääoven isännöitsijä Aulis Kuurne ihmettelee miksi taloyhtiön varallisuus ei paremmin näy myyntihinnoissa.

–Ostajat eivät ymmärrä substanssia. Tietämättömyyttään ostetaan huonompi naapuritalosta pikkaisen halvemmalla, hän arvelee.

Vauraus koetaan osassa taloyhtiöistä kiusalliseksi asiaksi. Puolenkymmentä yleisesti hyvin hoidetuksi, varakkaaksi, isotuloiseksi tiedettyä taloa kieltäytyi luovuttamasta tätä juttua varten talouslukuja.

–Kateelliset naapurit ajattelevat, että olemme vastikkeettomassa taloyhtiössä jonkinlaisia vapaamatkustajia, perusteli yksi isännöitsijä kantaansa.

Runeberginkatu 15:n omaisuus on yli 10 miljoona euroa. Kuva: Jussi Jyvälahti.

Katso lista: Rikkaimmat taloyhtiöt 2019

Lista on koottu kartoittamalla asunto-osakeyhtiöitä, joiden hoitovastike on nolla euroa tai lähelle nolla euroa neliö, ja asunto-osakeyhtiöitä, joiden yhtiöjärjestysten pohjalta tiedetään omistavan paljon asuin- ja liiketiloja Helsingissä. Yhtiöjärjestykset on yritys- ja yhteistietojärjestämästä (YTJ) , käytetyt tilinpäätökset taloyhtiöiden isännöitsijöiltä ja kiinteistönvälittäjiltä. Listan koonnella Erkki Murto-Koivistolla on 17 vuoden kokemus kiinteistönvälitysalalta.

Lue myös Iltalehden artikkeli rikkaimmista taloyhtiöistä tästä.

Mikonkatu 18

Vuoden 2019 kärki, palaa takaisin mitaleille koronan taltuttua. Oy Vilhola omistaa paljon huippupaikalla sijaitsevia liiketiloja ja asuntoja. Yhtiön vuokratuotot 2018 olivat 420.000 euroa, alvin kanssa mentiin maagisen 500.000 euron rajan yli. Helsingin rikkain, paras asunto-osakeyhtiö?

Sinebrychoffinkatu 13, 15 ja 17, eli oikeastaan Bulevardi 34b

Kultamitali! As Oy Bulevardiassa hoitovastiketta on peritty ainoastaan kaksi kuukautta, että saatiin korjattua venäläisten pommituksessa vaurioituneet ikkunat. Menossa olevien isojen remonttienkin kulut rahoitetaan 46 asunnon ja 2 liiketilan vuokratuotoilla, joita tulee reilusti yli 600.000 € vuodessa.

Pietarinkatu 18 / Kapteeninkatu 5

Mitaleille! As Oy Tellus Bostadsaktiebolag omistaa kymmeniä asuntoja ja 350 m2 liiketiloja katutasossa. Isojen remonttien aiheuttamasta vuokratilojen vajaakäytöstä huolimatta vuokratuotot ovat 350.000 euroa. Nollavastike, yhtiön omistamien asuntojen ja liikehuoneistojen arvo varovaisesti arvioituna 15 miljoonaa. Lunastuslauseke, jota käytetään ahkerasti.

Jääkärinkatu 2 / Korkeavuorenkatu 2b

TOP 10. Ullanlinnan vilkkain kauppakatu ja asunto-osakeyhtiö, joka omistaa kaikki kivijalkamyymälät. Vuokratuotot normaalisti lähes 400.000 euroa. Oma talonmies, nimellinen hoitovastike.

Runeberginkatu 15

Mitaleille! As Oy Aapolan varallisuus luotiin jo 1920-luvulla, kun yhtiön perustajaosakkaat rakennuttivat B-portaan vuokrakäyttöön. Nyt, 100 vuotta myöhemmin, yhtiön omaisuus on yli 10 miljoona. Vuokratuotot 367.000 euroa, nollavastike.

Yrjönkatu 25

Pistesijoille. Asunto-osakeyhtiö Jukola – pieni, yksi Helsingin keskustan kauneimmista taloista, hyvin hoidettu ja varakas. Yhtiö omistaa 3 asuntoa ja 500 m2 liiketilat huippupaikalla. Vuokratuotot 350.000 euroa, nollavastike.

Fredrikinkatu 24

TOP 10. Ydinkeskustassa sijaitseva Asunto Oy Untamontalon vuokratuotot liiketiloista ja kolmesta asunnosta ovat vuositasolla 300.000 euroa. Nollavastike, luksusta uima-allasosasto.

Annankatu 20

TOP 10. As Oy Aquila Bostads Ab:n Ruttopuiston naapurissa sijaitsevassa asunto-osakeyhtiössä ei ole peritty hoitovastiketta 20 vuoteen. Vuokratuotot vuonna 2018 yli 300.000 euroa. Nollavastike.

Yrjönkatu 34

TOP 20. Asunto-Osakeyhtiö Yrjönkatu 34 Bostadsaktieblolaget Georgsgatan 34. Pieni, erittäin vakavarainen yhtiö, joka omistaa paraatipaikalla 100 m2 asuntoja ja 700 m2 liiketiloja. Vuokratuotot 180.000 €, hoitovastike 0,80 €/m2.

Fredrikinkatu 59 / Kansakoulunkatu 5

Pistesijoille, varmasti TOP 20. Kampin huippuyhtiö Asunto O.Y. Fredrikinkatu 59 ei ole kauneudella pilattu, mutta hallinnoi kaikkia kivijalan liiketiloja ja neljää asuntoa (543 m2). Vuokratuotot 285 000 euroa, hoitovastike 2 €/m2.

Lönnrotinkatu 33-35

Pistesijoille, varmasti TOP 20. Asunto-osakeyhtiö Lönnrotinkatu 33-35 omistaa kymmenkunta asuntoa, yli 1000 m2 liiketiloja ja 2000 m2 muita tiloja. Vuokratuotot 350.000 euroa. Hoitovastike 0,80 €/m2.

Pohjoinen Rautatienkatu 11

Myös Helsingin ytimessä sijaitseva Pohjoinen Rautatienkatu 11 kiri  rikkaimpien taloyhtiöiden listalle.

Korkeavuorenkatu 4

Pistesijoille, varmasti TOP 20. Asunto-osakeyhtiö Korkeavuorenkatu 4: pieni, vain 38 asunnon yhtiö omistaa kivijalan liiketilat ja kerää vuosittain yli 200 000 euron vuokratuotot. Hoitovastike nimellinen 0,50 euroa, korjauksiin käytettiin viime vuonna 70 000 euroa.

Runeberginkatu 44

TOP 10-20. Asunto Oy Runeberginkatu 44 Töölöntorilla. Liiketilojen lisäksi yhtiö omistaa kolme asuntoa ja 600 m2 elokuvateatterin, jonne viime vuonna saatiin vuokralaiseksi kansainvälinen kuntosaliyrittäjä. Vuokratuotot 300 000 euroa. Hoitovastike 1,50 €/m2.

Topeliuksenkatu 13

TOP 10-20. Asunto Oy Runolan hallinnassa 580 neliötä (13 kpl) asuinhuoneistoja ja 830 neliötä liikehuone-, työhuone- ja varastotiloja. Vuokratuotot 246.000, vastike 3 €/m2.

Uudenmaankatu 4-6

TOP 10-20. Oy Comfort Ab:n neljännesmiljoonan vuokratuotot ovat peräisin 1300 m2 liiketiloista. Vuokratuotot 280 000 euroa, nollavastike.

Eerikinkatu 1

TOP 10-20. Asunto-Osakeyhtiö Harjula omistaa 4 asuntoa, 10 liiketilaa ja kerää niillä vuokratuottoja 235.000, nollavastike.

Lönnrotinkatu 14 / Fredrikinkatu 41

TOP 20. Taloyhtiö omistaa 2 asuntoa ja 12 liiketilaa, arvo yli 10 M€ ja kerää niillä vuokratuottoja 320.000, vastike 1.5 €/m2.

Pitkänsillanranta 17

Varakas, itsestään hyvää huolta pitävä kaunotar Siltasaaressa. Asunto-osakeyhtiö Saariniemi omistamassa talossa kaikki isot remontit on tehty. Yhtiö on kuuluisa pitkään yhtiössä asuneen Onni Lindforsin testamentilla saadusta 7.3 miljoonan euron lahjoituksesta, josta verojen jälkeen yhtiölle jäi yli viisi miljoonaa.

”Olemme käyttäneet varoja lahjoittajan toiveiden mukaisesti muun muassa julkisivu- ja piharemonttiin”, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Oona Tikkanen.

Vanha Vuosaari

Helsingin vanhassa Vuosaaressa sijaitsevat Suomen suurimpiin kuuluvat, peruskorjatut taloyhtiöt As Oy Säästöpurje (asuntoja 654 kpl, huoneistoala 37.810 m2) ja As Oy Säästöluoto (661 / 33967) sijaitsevat 90 952 m2 ja 87 747 m2 tonteilla. Rakennusoikeuden nosto nykyisestä 0,3:sta esimerkiksi 0,5:een tietäisi näille yhtiöille miljoonien eurojen tuloja.
Vanhan Vuosaaren isoilla tonteilla sijaitsevat peruskorjatut taloyhtiöt ovat tulevaisuudessa valmiit haastamaan keskustan rikkaat yhtiöt. Vanhan Vuosaaren taloyhtiöiden maapohjassa on miljoonaomaisuus. Asuntojen hinnat silti laahaavat (Kuvassa yksi hyvistä taloista; Haapasaarentie 8)

SAATAT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ

Käytämme verkkopalvelussamme evästeitä parantaaksemme palvelun toimintaa ja käyttökokemusta. View more
Cookies settings
HYVÄKSY
Tietosuojaseloste
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Tämä on Suomen Asuntosatama LKV Oy:n  rekisteri- ja tietosuojaseloste. Laadittu 31.5.2021

Rekisterin pitäjän tiedot

Suomen Asuntosatama LKV Oy Mannerheimintie 94 00250 Helsinki I p. 09-694 0710 Tapio Suortti, tapio.suortti@asuntosatama.fi, 050 321 4743

Rekisterin nimi

Yrityksen verkkopalvelun käyttäjärekisteri ja asiakasrekisteri. Oikeusperuste ja henkilötietojen käsittelyn tarkoitus EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen mukainen oikeusperuste henkilötietojen käsittelylle on
  • henkilön suostumus (dokumentoitu, vapaaehtoinen, yksilöity, tietoinen ja yksiselitteinen)
  • sopimus, jossa rekisteröity on osapuolena
  • rekisterinpitäjän oikeutettu etu (esim. asiakassuhde, työsuhde, jäsenyys).
Henkilötietojen käsittelyn tarkoitus on yhteydenpito asiakkaisiin, asiakassuhteen ylläpito, markkinointi ja asiakaspalvelu. Tietoja ei käytetä automatisoituun päätöksentekoon tai profilointiin.

Rekisterin tietosisältö

Rekisteriin tallennettavia tietoja ovat: henkilön nimi, asema, yritys/organisaatio, yhteystiedot (puhelinnumero, sähköpostiosoite, osoite), www-sivustojen osoitteet, verkkoyhteyden IP-osoite, tunnukset/profiilit sosiaalisen median palveluissa, tiedot tilatuista palveluista ja niiden muutoksista, laskutustiedot, muut asiakassuhteeseen ja tilattuihin palveluihin liittyvät tiedot.

Säännönmukaiset tietolähteet

Rekisteriin tallennettavat tiedot saadaan asiakkaalta mm. www-lomakkeilla lähetetyistä viesteistä, sähköpostitse, puhelimitse, sosiaalisen median palvelujen kautta, sopimuksista, asiakastapaamisista ja muista tilanteista, joissa asiakas luovuttaa tietojaan. Tietoja ei luovuteta säännönmukaisesti muille tahoille. Tietoja voidaan julkaista siltä osin kuin niin on sovittu asiakkaan kanssa.

Rekisterin suojauksen periaatteet

Rekisterin käsittelyssä noudatetaan huolellisuutta ja tietojärjestelmien avulla käsiteltävät tiedot suojataan asianmukaisesti. Kun rekisteritietoja säilytetään Internet-palvelimilla, niiden laitteiston fyysisestä ja digitaalisesta tietoturvasta huolehditaan asiaankuuluvasti. Rekisterinpitäjä huolehtii siitä, että tallennettuja tietoja sekä palvelimien käyttöoikeuksia ja muita henkilötietojen turvallisuuden kannalta kriittisiä tietoja käsitellään luottamuksellisesti ja vain niiden työntekijöiden toimesta, joiden työnkuvaan se kuuluu

Tarkastusoikeus ja oikeus vaatia tiedon korjaamista tai poistamista

Jokaisella rekisterissä olevalla henkilöllä on oikeus tarkistaa rekisteriin tallennetut tietonsa ja vaatia mahdollisen virheellisen tiedon korjaamista tai puutteellisen tiedon täydentämistä tai tietojen poistamista rekisteristä. Mikäli henkilö haluaa tarkistaa hänestä tallennetut tiedot tai vaatia niihin oikaisua, pyyntö tulee lähettää kirjallisesti rekisterinpitäjälle. Rekisterinpitäjä voi pyytää tarvittaessa pyynnön esittäjää todistamaan henkilöllisyytensä. Rekisterinpitäjä vastaa asiakkaalle EU:n tietosuoja-asetuksessa säädetyssä ajassa (pääsääntöisesti kuukauden kuluessa).

Evästekäytännöt

Sivustomme käyttää evästeitä. Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käytön. Evästeet tekevät sivustomme käyttämisestä helppoa, nopeaa ja käyttäjäystävällistä. Eväste on pieni tekstitiedosto, jonka internet-selain tallentaa käyttäjän laitteelle. Evästeet asetetaan käyttäjän päätelaitteelle ainoastaan käyttäjän kutsuman sivuston mukana. Vain evästeen lähettänyt palvelin voi myöhemmin lukea ja käyttää evästettä. Evästeet tai muut tekniikat eivät vahingoita käyttäjän päätelaitetta tai tiedostoja, eikä evästeitä voi käyttää ohjelmien käyttämiseen tai haittaohjelmien levittämiseen. Käyttäjää ei voida tunnistaa pelkkien evästeiden avulla. Evästeiden käyttökohteet ovat analytiikan, markkinoinnin, viestinnän tehostaminen. Käytössä on joitakin palvelun toiminnan kannalta pakollisia kolmannen osapuolen työkaluja tai liitännäisiä. Tällaisia työkaluja ovat esimerkiksi sivustoilla olevat sosiaalisten medioiden tai videopalveluiden upotukset tai sosiaalisten medioiden jako- ja tykkäystoiminnallisuudet. Tällaiset kolmannen osapuolen liitännäiset saattavat lisäksi kerätä verkkopalveluiden käyttäjistä tietoja esimerkiksi sisällön suosittelemiseksi tai kävijämäärän seuraamiseksi. Voit halutessasi estää selaintasi käyttämästä evästeitä, poistaa tallennetut evästeet tai pyytää selaimeltasi ilmoituksen uusista evästeistä. Löydät ohjeita evästeiden poistoon osoitteesta: https://www.aboutcookies.org/ Evästeiden käytön estäminen tai niiden poistaminen saattaa haitata joitakin sivustomme toimintoja. Voit lukea lisää evästeistä ja Suomen evästevaatimuksista viestintäviraston verkkosivustolta https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/toimintamme/saantely-ja-valvonta/luottamuksellinen-viestinta Varaamme oikeuden päivittää evästekäytäntöjä esimerkiksi palveluiden kehityksen tai pakottavan lainsäädännön vuoksi.
 
Save settings
Cookies settings