Vuosaari on merellinen osa Helsinkiä

Katja Kilpimaan matkassa

Kesto: Päivä
Kaupunginosa: Vuosaari
Bussi Helsingistä: 560
Matkan pituus: 15 km

Matkustan bussilla nro 560 kohti Aurinkolahtea. Ikkunasta näkyy Vuosaaren vinoja taloja ja uimahalli. Näen kiirehtiviä ihmisiä ja laiskasti lönkytteleviä koiria. Aurinko helottaa ja kaipaan käteeni kahvikupposta. Tämä on Vuosaari.

Jään bussista Vuosaaren Columbus -kauppakeskuksen kohdalla. Nappaan mukaani kahvikupin kioskilta ja askellan kohti Aurinkolahden rantaa. Tällä puolen Vuosaarta talot ovat korkeita ja komeita. Edessä siintää Vuosaaren tornitalo: Cirrus. Aurinkolahden kadut ovat kivettyjä ja puhtaita. Leppeä tuulenvire tuo Aurinkolahden rannasta meren tuoksua. Vuosaaren metroasemalta hölkkää joku kiireellä ohi. Hän nousee nopeasti Aurinkolahden läpi köröttävään bussiin numero 92. Pohdin itsekseni, pitäisikö minunkin matkustaa sillä. Laiskana en kuitenkaan jaksa juosta. Siispä kävelen.

Vuosaari on kauniin merellinen ja vehreä

Alun perin Vuosaari oli nimensä mukaisesti saari, mutta noin 1600-luvun loppupuolella maa nousi merestä liittäen Vuosaaren osaksi mannerta lopullisesti. Vuosaari on myös asutushistorialtaan vanhaa aluetta. Jo keskiajalla Vuosaaren kylä oli asutettua aluetta ja hyvin suosittu kalastajakylä. Sitä ennen alue tunnettiin hyvänä kalastusalueena muualla asuvien silmissä. Vuosaaren kylä onkin Helsingin pitäjän vanhimpia rannikkokyliä.

Ensimmäinen kirjoista löytyvä merkintä Vuosaaresta on löydetty vuodelta 1540 ja niissä merkinnöissä vilahtelee nimitys Nordjö. Onpa Vuosaaressa noihin aikoihin jopa toiminut kuninkaallinen laivanveistämö. Höyrylaivaliikenteen lisäännyttyä Vuosaaressa huviloiden rakentaminen yltyi. Maalaismaisena alue säilyi kuitenkin pitkälle 1930 -luvulle asti.

Keski-Vuosaareen rakennettiin 1960-luvun puolivälissä kerros- ja rivitaloasuinalue ja pian vuonna 1966 Vuosaari liitettiin Helsingin kaupunkiin kun Vuosaaren silta valmistui. Aurinkolahti sai alkunsa vuonna 2000, kun sen alueiden talojen rakentaminen aloitettiin. Alkuperäinen nimitys alueelle oli Mustalahti, mutta pian nimi vaihdettiin houkuttelevammaksi: Aurinkolahti.

Aurinkolahden rantakatu.

Aurinkolahti-nimi kuvastaa aluetta hyvin. Aurinkolahdessa tuntuu aurinko paistavan aina, vähintään ihmisten mielissä. Kauniit kadut heijastelevat säteitä ja ilma on kirkas kun jatkan matkaani kohti kiinteistönvälitystoimistoamme. Talot on modernin tyylikkäästi rakennettu ja kaikki miellyttää tämän turistin silmää. Hetki tuntuu olevan kuin suoraan jostakin Disney-elokuvasta; linnut visertävän, minä lauleskelen ja askellan kevyesti tanssahdellen mekossani. Söpöt pupuset ja isosilmäiset bambit hymyilevät ja jostain kuuluu taianomaista musiikkia. Vuosaari ja Aurinkolahti on upea!

Aurinkolahdesta löytyy kaikkea

Pääsen paikalle Aurinkolahden toimistollemme sopivasti kahvin tipahdettua termoskannuun. Nappaan kupin mukaani ja suuntaan kiinteistövälittäjien mukana rantaan. Kiinteistönvälitystoimistomme sijaitsee aivan meren rannan tuntumassa ja se onkin aivan paraatipaikalla maisemia ajatellen. Rannassa on jo uskaliaimpia ottamassa aurinkoa, itse kaipaan vielä muutamaa plus astetta lisää. Vuosaarelaiset nauttivat kelistä kävellen, nauraen ja läheisellä terassilla istuskellen. Kiinteistönvälittäjätiimimme Vuosaaren vahvistus kertoilee tarinoita alueesta ja ihastelen alueen vahvaa me-henkeä.

Vuonna 2016 vietettiin Vuosaaren juhlavuotta, sillä Vuosaari pääsi keski-ikäistymään oltuaan 50 vuotta osana Helsinkiä. Asukasluvultaan sekä pinta-alaltaan suurin kaupunginosa juhlistikin merkkipaalua pienillä juhlallisuuksilla. Samaan aikaan myös Vuosaari-lehti täytti samaiset 50 -vuotta ja Aurinkolahti-seura täytti kymmenen vuotta. Todellisten juhlallisuuksien aika siis.

Kahvilakorttelilla Aurinkolahdessa on pitkä kahvihistoria

Kahvin tuoksu tuulahtaa Vuosaaren satamassa sijaitsevasta Pauligin kahvipaahtimosta voimakkaasti. Vai onko se viereinen Aurinkolahden kahvikortteli, jossa entinen kahvitehdas sijaitsi? Aurinkolahden alueen kahvihistoria on rikas, sillä alueella on useita kahvihistoriasta sekä Pauligista kertovia katujen ja taloyhtiöiden nimiä. Entisen kahvipaahtimon avajaisia oli aikoinaan 1960 -luvulla jopa itse Urho Kekkonen juhlistamassa. Sittemmin Pauligin kahvipaahtimo on siirretty aurinkoisesta Aurinkolahdesta uudelle paikalleen ja vanhalle alueelle on rakennettu useita asuintaloja.

Kahvin tuoksusta virkistyneenä päätämme tiimin voimin tutustua läheiseen kahvilaan lounaan merkeissä. Kävelemme Aurinkolahden rantabulevardia hidastellen ja ihastellen. Kehityspäällikkö Sakke johdattaa joukkoa rivakkaan tahtiin, sillä hän haistaa meren lisäksi mahdollisuuden makupaloihin. Istumme Aurinkolahdessa sijaitsevan kahvila Kampelan pihapöytien ääreen ja tilaamme noin kattilallisen verran kuuluisaa kalakeittoa lämmittämään. Saattaa Sakellekin jäädä tästä määrästä syötävää.

Kahvila Kampela on valittu vuoden talvikahvilaksi Helsingin Sanomien lukijaäänestyksessä vuonna 2015. Vaikka ajankohta ei tällä kertaa ole talvinen, voin silti yhtyä äänestäjien joukkoon. Aurinkolahdenranta taloineen on jäänyt taakse ja meri välkkyy pöytäämme asti. Keitto maistuu kaikille ja Vuosaaren rantojen hiljaisuus on mieltä hellivää.

Uutelan luontoalue houkuttelee ulkoilemaan

Vuosaaren perukoilla, tarkalleen ottaen Vuosaaren kaakkoisnurkassa sijaitseva Uutela on nurkan takana. Vihreä ja kauniin merellinen Uutelan luontoalue houkuttelee minut tutkimaan sen polkuja ja metsiköitä. Uutela on ihana pakopaikka kaupungin hälystä, täynnä kallioita, risteäviä kinttupolkuja, ulkotulipaikkoja sekä pieniä poukamia. Harmittaa, että uimapuku jäi kotiin, vaikka merivesi onkin vielä jäätävän kylmää.

Sakke nauttii päivälenkistään hitaasti. Uutelan polut on täydellinen paikka pitää kuukauden työpalaveri. Luovuus pääsee uusiin ulottuvuuksiin ja pian puheensorina nostaakin äänen volyymin sille tasolle, että muistiinpanot jäävät sivuun. Kiinteistönvälittäjämme suuntaavat takaisin töiden pariin ja hyppää auton kyytiin tutustuakseni Vanhan Vuosaaren asuinalueeseen. Pian olemme huristelleet takaisin Columbuksen äärelle ja nousen jatkamaan matkaani jalkaisin. Aurinkolahti on tullut muutaman päivän ajan tutuksi, mutta muu Vuosaari kutsuu minua ihastelemaan.

Katso Katjan video Vuosaaresta.

Näihin ihastuin Vuosaaressa

 1. Vuosaaren uimahalli/urheilukeskus
 2. Uutela
 3. Kahvila Kampela
 4. Vuosaaren puistopolku
 5. Kangaslampi
 6. AsuntoSatama LKV sekä Aurinkolahden Asunnot
 7. Kehitysjohtaja Sakke
 8. Tornitalo Cirrus

Anna-Liisan Vuosaari

 1. Vuosaaren Viikingit (erityisesti lapsille ja nuorisolle tarjottu harrastustoiminta)
 2. Vuosaari Golf
 3. Vuosaaren monipuolinen luonto
 4. Uutelan polut ja kivikkoiset merenrannat
 5. Kallahdenharju
 6. Pohjois-Vuosaaren väljyys
 7. Mustavuori
 8. Aurinkolahden hienot merimaisemat
 9. Hyvät liikenneyhteydet

Erkin Vuosaari

 1. Ihmiset, Vuosaari-henki
 2. Uutela-Kallvik-Mustavuori
 3. Aurinkolahden rantabulevardi
 4. Kahvila Kampela
 5. Vuosaaren uimahalli ja sen henkilökunta
 6. Vuosaari-lehti
 7. Vuosaari Golf
 8. Marian kahvilan päivän vanhat leivonnaiset
 9. K-Supermarket ja kauppias Sasu Hamina
 10. Planmega Areena

Juhan Vuosaari

 1. Muistot (kalavedet, Sasekan crossimonttu, mummo, koulun suunnistukset)
 2. Saaristo
 3. Kalvikin uimarannat
 4. Vuosaaren telakka, ennen veneen säilytyspaikka, joskus myöhemmin toimi myös jäähallina
 5. Hettarin kenttä
 6. Paulig
 7. Rastilan leirintäalue
 8. Uimahalli
 9. Uutela
 10. Vuosaaren Urheilukalastajat/Kampela

Sannin Vuosaari

 1. Villa Ullas
 2. Kalvikinniemen uimaranta
 3. Aurinkokirppis
 4. Mama Mozza
 5. Ravintola Mayur
 6. Fregatin kalakeitto
 7. Kampelan pannukakku kirpeällä pakkassäällä

Helsingin itäisin asuinalue

Kokonaisuudessaan Vuosaari on Helsingin itäisin asuinalue ja pinta-alaltaan laajin kaupunginosa. Pohjoispuolella siintää Vantaan kaupunki, idässä Sipoon kunta. Täällä ollaan lähellä kaikkea. Vuonna 2017 vuoden kaupunginosaksi valittu Vuosaari viihdyttää asukkaita ja satunnaisia matkaajia lukuisilla puistoalueilla sekä rantaviivallaan.

Vanha Vuosaari on nimensä veroisesti vanhempi alue. Yleiskaavassa 2002 Vuosaaren 1960-luvulla rakennettu asuinalue on merkitty jopa kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi alueeksi. Arvokas se onkin yhtenäisenä säilyneen ja aikakautta loistavasti edustavan ympäristönsä vuoksi. Vanhan Vuosaaren kerrostaloalue kuvastaa lähiöasumista parhaimmillaan. Vuosaaren pohjoisosassa on hyvin säilynyt vanha ostoskeskus, sen vieressä vehreä Kangaslampi, keskellä on kaikkia ilahduttava urheilukenttä ja koko alueen lävistää kapea puistoalue, jota pitkin kulkee myös Vuosaaren puistopolku.

Kuljen Vuosaaren uimahallin ohi kaivellen aurinkolasejani laukusta. Muistelen lämmöllä lapsuuden uintikertoja Vuosaaren uimahallilla. Tilat olivat puhtaat, yksinkertaiset ja tilaa oli kaikille. Edessäni näkyy hauskat Ulappasaarentien terassitalot. Talon on suunnitellut arkkitehti Touko Neronen. Ulappasaarentien terassitalojen arkkitehtuuri on mielenkiintoinen, sillä talon terassipuoli vaikuttaisi olevan katsojan silmään vinossa. Talon takaa pääsen Vuosaaren puistopolulle. Vaivun ajatuksiini seikkaillessani puiston kävelyteitä eteenpäin. Täällä kaikki on helposti saavutettavissa. Vuosaaren metrolle on melkein kiven heitto. Lähimmän päiväkodin äänet kuuluvat ja tiedän, että alueen koulu on viereisen talon takana. Helppoa, huoletonta asumista.

Alueella on väljästi rakennettua asutusta. Kangaslammen ympäristö puistopolun loppupäässä on Vuosaaren pisimpään asuttua aluetta. Tutkijoiden mukaan sen ympäristössä on asustellut maanviljelijöitä jo yli 900 vuotta sitten. Ympärilläni näkyvät asunnot on kuitenkin pääsääntöisesti rakennettu 1960-luvulla ja niiden seinät henkivät lähiöalueen tarinoita.

Päiväni Vuosaaressa alkaa olla pulkassa. Luon viimeisen silmäyksen kauniiseen kangaslampeen ja suuntaan lähistöllä sijaitsevaan Lidliin. Heti kaupan edessä löytyy kätevästi bussipysäkki, jossa muutama paikallinen odottelee jo bussia. Viiton bussia hymyillen, Vuosaari ja Aurinkolahti houkuttelevat tämän turistin tänne toistekin.

Tornitalo on yksi Vuosaaren nähtävyyksistä.

Kuljen Vuosaaren uimahallin ohi kaivellen aurinkolasejani laukusta. Muistelen lämmöllä lapsuuden uintikertoja Vuosaaren uimahallilla. Tilat olivat puhtaat, yksinkertaiset ja tilaa oli kaikille. Edessäni näkyy hauskat Ulappasaarentien terassitalot. Talon on suunnitellut arkkitehti Touko Neronen. Ulappasaarentien terassitalojen arkkitehtuuri on mielenkiintoinen, sillä talon terassipuoli vaikuttaisi olevan katsojan silmään vinossa. Talon takaa pääsen Vuosaaren puistopolulle. Vaivun ajatuksiini seikkaillessani puiston kävelyteitä eteenpäin. Täällä kaikki on helposti saavutettavissa. Vuosaaren metrolle on melkein kiven heitto. Lähimmän päiväkodin äänet kuuluvat ja tiedän, että alueen koulu on viereisen talon takana. Helppoa, huoletonta asumista.

Alueella on väljästi rakennettua asutusta. Kangaslammen ympäristö puistopolun loppupäässä on Vuosaaren pisimpään asuttua aluetta. Tutkijoiden mukaan sen ympäristössä on asustellut maanviljelijöitä jo yli 900 vuotta sitten. Ympärilläni näkyvät asunnot on kuitenkin pääsääntöisesti rakennettu 1960-luvulla ja niiden seinät henkivät lähiöalueen tarinoita.

Päiväni Vuosaaressa alkaa olla pulkassa. Luon viimeisen silmäyksen kauniiseen kangaslampeen ja suuntaan lähistöllä sijaitsevaan Lidliin. Heti kaupan edessä löytyy kätevästi bussipysäkki, jossa muutama paikallinen odottelee jo bussia. Viiton bussia hymyillen, Vuosaari ja Aurinkolahti houkuttelevat tämän turistin tänne toistekin.

SAATAT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ

Käytämme verkkopalvelussamme evästeitä parantaaksemme palvelun toimintaa ja käyttökokemusta. View more
Cookies settings
HYVÄKSY
Tietosuojaseloste
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Tämä on Suomen Asuntosatama LKV Oy:n  rekisteri- ja tietosuojaseloste. Laadittu 31.5.2021

Rekisterin pitäjän tiedot

Suomen Asuntosatama LKV Oy Mannerheimintie 94 00250 Helsinki I p. 09-694 0710 Tapio Suortti, tapio.suortti@asuntosatama.fi, 050 321 4743

Rekisterin nimi

Yrityksen verkkopalvelun käyttäjärekisteri ja asiakasrekisteri. Oikeusperuste ja henkilötietojen käsittelyn tarkoitus EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen mukainen oikeusperuste henkilötietojen käsittelylle on
 • henkilön suostumus (dokumentoitu, vapaaehtoinen, yksilöity, tietoinen ja yksiselitteinen)
 • sopimus, jossa rekisteröity on osapuolena
 • rekisterinpitäjän oikeutettu etu (esim. asiakassuhde, työsuhde, jäsenyys).
Henkilötietojen käsittelyn tarkoitus on yhteydenpito asiakkaisiin, asiakassuhteen ylläpito, markkinointi ja asiakaspalvelu. Tietoja ei käytetä automatisoituun päätöksentekoon tai profilointiin.

Rekisterin tietosisältö

Rekisteriin tallennettavia tietoja ovat: henkilön nimi, asema, yritys/organisaatio, yhteystiedot (puhelinnumero, sähköpostiosoite, osoite), www-sivustojen osoitteet, verkkoyhteyden IP-osoite, tunnukset/profiilit sosiaalisen median palveluissa, tiedot tilatuista palveluista ja niiden muutoksista, laskutustiedot, muut asiakassuhteeseen ja tilattuihin palveluihin liittyvät tiedot.

Säännönmukaiset tietolähteet

Rekisteriin tallennettavat tiedot saadaan asiakkaalta mm. www-lomakkeilla lähetetyistä viesteistä, sähköpostitse, puhelimitse, sosiaalisen median palvelujen kautta, sopimuksista, asiakastapaamisista ja muista tilanteista, joissa asiakas luovuttaa tietojaan. Tietoja ei luovuteta säännönmukaisesti muille tahoille. Tietoja voidaan julkaista siltä osin kuin niin on sovittu asiakkaan kanssa.

Rekisterin suojauksen periaatteet

Rekisterin käsittelyssä noudatetaan huolellisuutta ja tietojärjestelmien avulla käsiteltävät tiedot suojataan asianmukaisesti. Kun rekisteritietoja säilytetään Internet-palvelimilla, niiden laitteiston fyysisestä ja digitaalisesta tietoturvasta huolehditaan asiaankuuluvasti. Rekisterinpitäjä huolehtii siitä, että tallennettuja tietoja sekä palvelimien käyttöoikeuksia ja muita henkilötietojen turvallisuuden kannalta kriittisiä tietoja käsitellään luottamuksellisesti ja vain niiden työntekijöiden toimesta, joiden työnkuvaan se kuuluu

Tarkastusoikeus ja oikeus vaatia tiedon korjaamista tai poistamista

Jokaisella rekisterissä olevalla henkilöllä on oikeus tarkistaa rekisteriin tallennetut tietonsa ja vaatia mahdollisen virheellisen tiedon korjaamista tai puutteellisen tiedon täydentämistä tai tietojen poistamista rekisteristä. Mikäli henkilö haluaa tarkistaa hänestä tallennetut tiedot tai vaatia niihin oikaisua, pyyntö tulee lähettää kirjallisesti rekisterinpitäjälle. Rekisterinpitäjä voi pyytää tarvittaessa pyynnön esittäjää todistamaan henkilöllisyytensä. Rekisterinpitäjä vastaa asiakkaalle EU:n tietosuoja-asetuksessa säädetyssä ajassa (pääsääntöisesti kuukauden kuluessa).

Evästekäytännöt

Sivustomme käyttää evästeitä. Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käytön. Evästeet tekevät sivustomme käyttämisestä helppoa, nopeaa ja käyttäjäystävällistä. Eväste on pieni tekstitiedosto, jonka internet-selain tallentaa käyttäjän laitteelle. Evästeet asetetaan käyttäjän päätelaitteelle ainoastaan käyttäjän kutsuman sivuston mukana. Vain evästeen lähettänyt palvelin voi myöhemmin lukea ja käyttää evästettä. Evästeet tai muut tekniikat eivät vahingoita käyttäjän päätelaitetta tai tiedostoja, eikä evästeitä voi käyttää ohjelmien käyttämiseen tai haittaohjelmien levittämiseen. Käyttäjää ei voida tunnistaa pelkkien evästeiden avulla. Evästeiden käyttökohteet ovat analytiikan, markkinoinnin, viestinnän tehostaminen. Käytössä on joitakin palvelun toiminnan kannalta pakollisia kolmannen osapuolen työkaluja tai liitännäisiä. Tällaisia työkaluja ovat esimerkiksi sivustoilla olevat sosiaalisten medioiden tai videopalveluiden upotukset tai sosiaalisten medioiden jako- ja tykkäystoiminnallisuudet. Tällaiset kolmannen osapuolen liitännäiset saattavat lisäksi kerätä verkkopalveluiden käyttäjistä tietoja esimerkiksi sisällön suosittelemiseksi tai kävijämäärän seuraamiseksi. Voit halutessasi estää selaintasi käyttämästä evästeitä, poistaa tallennetut evästeet tai pyytää selaimeltasi ilmoituksen uusista evästeistä. Löydät ohjeita evästeiden poistoon osoitteesta: https://www.aboutcookies.org/ Evästeiden käytön estäminen tai niiden poistaminen saattaa haitata joitakin sivustomme toimintoja. Voit lukea lisää evästeistä ja Suomen evästevaatimuksista viestintäviraston verkkosivustolta https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/toimintamme/saantely-ja-valvonta/luottamuksellinen-viestinta Varaamme oikeuden päivittää evästekäytäntöjä esimerkiksi palveluiden kehityksen tai pakottavan lainsäädännön vuoksi.
 
Save settings
Cookies settings