Kiinteistökaupasta vankeutta poliisimyyjälle - KKO kumosi tuomion
Korkeimmalla oikeudella (KKO) on ollut ratkaistavanaan visainen pulma: kuka on paaluttanut, ja mitä, ja kenelle siitä on kerrottu?
oooo
Välittäjän näkökulmasta Helsingin Sanomien päivän kovin uutinen keskiviikkona 28. joulukuuta 2021 löytyi printtilehden sivulta A23.
HS kertoi kahden palstan uutisessa KKO:n kumonneen turkulaiselle poliisimyyjälle kiinteistökaupan jälkimainingeissa törkeästä petoksesta langetetun puolentoista vuoden ehdollisen vankeustuomion.
oooo
Hovioikeus (HO) oli langettanut poliisimiehelle vankeustuomion törkeästä petoksesta. HO katsoi miehen jättäneen kertomatta ostajalle, poliisikollegalle, että taloon oli teetetty vuonna 2003 jälkipaalutus ilman rakennuslupaa ja että paalutusta ei tehty rakennuksen keskiosaan.
Myyjän mielestä ostajalle ei missään vaiheessa kerrottu, että koko talo olisi paalutettu. Ostaja oli toista mieltä ja teki rikosilmoituksen asiasta.
KKO:n selvityksen mukaan paalutuksen tehnyt ammattilainen oli vakuuttanut myyjälle, ettei paalutukseen tarvita rakennuslupaa. Myyjä oli itsekin tarkistanut asian rakennusvirastosta.
oooo
KKO totesi päätöksessään, että paalutus oli tehty kahdeksan vuotta ennen kauppaa. Myyjän käyttämä asiantuntija oli silloin vakuuttanut myyjälle, ettei keskiosan paalutukseen ole tarvetta.
Tehty paalutustyö oli KKO:n mielestä kuvattu asianmukaisesti myyntiesitteessä. Se, että myyjä oli tilannut seikkaperäisen selvityksen paalutuksesta, viittaa siihen, että hän oli pitänyt paalutusta asianmukaisesti tehtynä.
KKO:n mielestä myyjä ei tahallaan erehdyttänyt ostajaa.
Asianajaja Teppo Laine kehottaa välittäjiä tarkistamaan tärkeimmät tiedot eri lähteistä.
oooo
Tapaus olkoon positiivisessa mielessä varoittava esimerkki jokaiselle asunnon ja kiinteistön myyjälle ja hänen valitsemalleen välittäjälle.
Kiinteistönvälittäjillä on iso vastuu asunto- ja kiinteistökaupoissa. Kolmen, neljän prosentin välityspalkkio on pieni korvaus silloin kun toisessa vaakakupissa on myyjän / välittäjän vankeustuomio petoksesta tai törkeästä petoksesta ja jättikorvaukset.
Myyjän on kerrottava ostajalle kaikki asunnon hyvät ja huonot ominaisuudet olipa kysymyksessä sitten 1940-luvun rintamamiestalo tai vastavalmistunut kerrostalokoti.
Oikeudenkäyntikulujen paisuessa yhä useampi riita päätyy nykyisin Kuluttajariitalautakunnan sijasta käräjäoikeuteen.
”Asuntokauppaan liittyviä riitoja on minun kokemusteni mukaan enenevässä määrin alettu tutkia myös rikosasioina, kuten petoksina. Kuluriski ostajalle on huomattavasti pienempi, jos asia saadaan poliisin tutkittavaksi. Usein normaalin kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksessa enimmäiskorvaus on 10.000 euron suuruusluokassa. Se ei enää riitä mihinkään isommissa riidoissa, toteaa asianajaja Teppo Laine Legistum Oy:stä, joissa pelkät selvityskulut ovat useita tuhansia euroja. Poliisilla on myös kattavammat mahdollisuudet ja keinot tutkia asiaa, kuin mitä riitaprosessin osapuolella.
oooo
Asianajaja Laineen, jolla on myös LKV-tutkinto, viesti kiinteistönvälittäjille on yksioikoinen:
”Älä luota yksin toimeksiantajan sanaan vaan pyri tarkistamaan oleellisimmat seikat dokumenteista, kuten suunnitelmista, lupa-asiakirjoista ja remonttiasiakirjoista. Jos dokumentaatio on puutteellista, on tämä huolelliselle välittäjälle ensimmäinen indikaatio mahdollisista ongelmista.”
Erkki Murto-Koivisto
P.S. Käsittelen seuraavassa loppiaisen jälkeen julkaistavassa postauksessa tilanteita, joissa asunto-osakkeen myyjä saattaa syyllistyä petokseen tai törkeään petokseen. Hyvä lukija, tuleeko sinulle mieleen esimerkkejä: lähetä s-posti erkki.murto-koivisto@asuntosatama.fi.
SAATAT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ
Taide yrittäjän apuna
AsuntoSatama osallistui Eloisa - Luovat menetelmät työyhteisön hyvinvoinnin ja resilienssin...
AsuntoSatama LKV kantaa iloisesti yhteiskuntavastuuta työllistämällä nuoria
Kärpäsenä katossa Vuosaaren terveysasemalla maaliskuussa 2023. ”Tervehdys Murtsi, muistatko...
Haemme kesäduuniin 15-17-vuotiaita nuoria
Haemme kesäduuniin 15-17-vuotiaita nuoria – näyttelijöitä, käsikirjoittajia, somistajia, lavastajia, kuvaajia, maskeeraajia, stuntteja, somemarkkinoijia (FB, TikTok, Insta) ja tuottajaa.