Etu-Töölö, Taka-Töölö, Töölö

Töölö on kotisatamamme

AsuntoSatamalla ja Töölöllä on pitkä yhteinen historia takanaan. Avoliitto Töölön kanssa on kestänyt jo melko tarkalleen 9 vuotta ja sisältänyt pääsääntöisesti ylämäkiä. Historiaamme alueella on kuulunut tuhannet auringonnousut, sadekelit ja ohi kulkevat ratikat. Vuosien varrella naapureiden mainosvalokyltit ovat vaihtuneet ja julkisivuja suurella kädellä kunnostettu. Myös toimistomme sai vuosia sitten uuden ilmeen ja logomme uuden värityksen hiljattain.

Vuonna 2012 Suomen AsuntoSatama LKV muutti Bulevardilta toimistohotellista Töölöön. Välitykseemme tuli aivan ihastuttava toimisto Mannerheimintie 94 -osoitteella. Hetken aikaa sitä pohdittiin, mutta valtava enemmistö äänesti Jaa, ja niin koko toimiston välittäjät muutettiin kerta heitolla uuteen kotiin, Töölöön.

Pian 10 vuotiseen historiaamme on kuulunut lukemattomia myytyjä ja vuokrattuja asuntoja naapurustostamme. Olemme toteuttaneet asiakkaidemme unelmia. Työn laadusta tinkimättä olemme kaivaneet maan rakosista unohtuneet pölyyntyneet yksiöt ostaja-asiakkaille remontoitavaksi. Myyneet mahdollisia ja mahdottomiakin asuntoja. Olemme löytäneet haluaville asuntoja talojen ylimmistä kerroksista ja selvittäneet asuntojen erikoisemmatkin muutospyynnöt.

Asuntomarkkinat Töölössä ovat toisaalta 10 vuoden ajan pysyneet samana: haluttavina. Hinnoissa on ei alueella paljoa tingitä ja nopeat syövät hitaat. Välillä pelikenttä näyttäytyy kyynerpäätaktiikkaa suosivalta, mutta rahalle ja asunnolle löytyy taatusti vastinetta.

Alueen välittömyys, helppous ja luonteva rentous viehättää. Kylän kaupat löytyvät kulman takaa, ravintolat nauttivat asukkaiden suurta arvostusta ja kaikki tuntuu olevan juuri sopivan lähellä. Aluetta värittävät kulttuuripersoonat sekä huvila-ajan jättämä perintö: ’’huvilakadut.’’ Kiviset kerrostalot reunustavat näitä historiallisesti nimettyjä katuja, joiden modernismi tyyli on kauniin pelkistetty. Vanhan ajan henkeä henkii myös Töölön torin ympäristö. Kun katseensa nostaa harmaasta maasta ylös taivaisiin, huomaa kauniit Jugend-talojen kaaret, upeat kylpyammeiksi kutsutut parvekkeet sekä isosta huonekorkeudesta kielivät ikkunat.

’’Meren läheisyys, käännyinpä kotiovelta oikealle tai vasemmalle, pääsen meren rantaan’’ kertoo eräs töölöläinen rakkaudestaan kotikylään.

Puistoja ja meren läheisyyttä suitsuttavat monet muutkin asukit, joita pääsin haastattelemaan. Lyhyet kulkuyhteydet ydinkeskustaan, suuret puistoalueet ja etenkin Rokki-Mäkki, Helsingin ainoa fiftarityylinen burgeripaikka miellyttävät paikallisia.

’’Asun Töölöntorin kupeessa, ylimmässä kerroksessa ja nautin elokuisen illan pääskysten kaartelusta vastapäisen talon kattojen yllä. Alueen monet kirkonkellojen soitot tuovat mieleen keskieuroopan kaupungit. Rauhoittavaa.’’

Aluetta koristavat puistojen, talojen ja ihmisten lisäksi toinen toistaan mielenkiintoisemmat ravintolat, kahvilat ja putiikit. ’’Eliten lehmusten verhoama terassi on kuin pieni pala Pariisia.’’ Saimme kommentin eräältä toiselta alueen asukkaalta. ’’Taivallahden rantareitillä voi pistäytyä uniikissa Regatan kahvilassa ja Töölönlahdella voi bongata keskeiset kulttuuripyhätöt – Linnunlaulun kahviloita unohtamatta.’’

AsuntoSataman toimiston historia on Töölön omaan historiaan verrattuna melko lyhyt, joskaan ei olematon. Olemme todistaneet asuntojen hintojen kehityksen positiivista kaarta ja saaneet jo pitkään herkutella tämän kauniin alueen upeilla yksityiskohdilla, yhteisöllisellä tunnelmalla ja modernin ajan tuomalla twistillä. Elämme ja hengitämme yhdessä asukkien kanssa tätä monimuotoista tunnelmaa.

 

TEKSTI: Katja Kilpimaa
KUVAT: Inna Zvereva

Kommentteja Töölöstä

“Puistoja ja meren läheisyyttä. Lyhyet kulkuyhteydet ydinkeskustaan, suuret puistoalueet ja etenkin Rokki-Mäkki, Helsingin ainoa fiftarityylinen burgeripaikka miellyttävät paikallisia.“

Töölössä asunnot viedään käsistä

Etu-Töölö, keski-Töölö, taka-Töölö… Töölö kuin Töölö, asunnot menevät tällä hetkellä kaupaksi kuin kuumille kiville. Pienten kotien lisäksi kysyntä ylittää selvästi tarjonnan isoissa perheasunnoissa. Töölöläisen miljoona-asunnon elinaika Helsingin asuntomarkkinoilla on tällä hetkellä lyhyempi kuin tykistön tulenjohtajan Jatkosodassa 1941-44. Hinnat Töölössä ovat laukalla. Omistajien asuntovarallisuus on noussut kymmenessä vuodessa 48-53 prosenttia.

Myytyjen asuntojen määrä 2010-2020.

Käytettyjen asuntojen neliöhinnat.

Kuvat kertovat Töölöstä

Töölö1

Töölö2

Töölö 3

Töölö 4

Töölö5