Näkyvyys Oikotiellä ja kiinteistönvälittäjän valinta

Mitä tekisit, jos olisit toisen maailmansodan aikainen ilmailuinsinööri, ja sinun pitäisi alla olevan kuvan mukaan päättää, mitä osaa pommikoneesta vahvistaa lisäpanssarilla? Kaikki punaiset pilkut ovat luodinreikiä, joita tukikohtiin palaavista pommikoneista on löydetty.

Saat tämän lauseen aikaa miettiä oikea vastaus tähän kysymykseen.

Suurelle osalle ihmisistä vastaus on intuitiivisesti ilmiselvä: vahvista niitä kohtia, joissa näkyy luodinreikiä.

Kun asiaa taas pohtii vähän pidemmän aikaa, voi saapua samaan lopputulokseen kuin mihin tilastotieteilijä Abraham Wald päätyi toisen maailmansodan aikaan. Hänen mukaansa lisäpanssarit kuuluvat nokkaan, moottoreihin, bensatankkiin ja rungon takaosaan, kaikkiin niihin osiin missä luodinreikiä ei näkynyt. Miksi näin?

Wald näki metsän puilta ja tajusi, että kaikki koneet, joihin osumia oli tullut edellä mainittuihin osiin, olivat päässeet takaisin tukikohtaan. Näin ollen punaiset pilkut näyttävätkin mitä koneen osia voi ampua, ilman että koneen lentokyky häviää.

Tätä ilmiötä, jossa palaamatta jääneet pommikoneet jätettiin täysin pois luvusta kutsutaan yleisesti selviytymisharhaksi. Mutta mitä yhteistä tällä ilmiöllä on asuntokauppaan ja kiinteistönvälitykseen?

Tämä yhteys kirkastui minulle hiljattain keskustellessani ystäväni kanssa heidän asuntonsa myynnistä. Kyselin voisinko auttaa häntä asunnon myynnissä, sillä tunsin alueen hyvin ja olin myynyt useita asuntoja lähettyviltä. Hänen vastauksensa kuului: ”Nojoo, mutta ajattelin kyllä x-ketjun myymälää tai X LKV:tä, koska näen paljon enemmän heidän kohteitaan alueelta Oikotiellä, ja haluan toimiston, joka tuntee alueen hyvin. En itse asiassa ole hauissani nähnyt teidän toimiston kohteita lainkaan alueella.”

Näkyvyys Oikotiellä ja kiinteistövälittäjän valinta
LÄHDE: Wikimedia Commons

Syy tähän oli yksinkertainen: meidän myyntiaikamme ovat ko. alueella merkittävästi lyhyemmät kuin kilpailijoiden myyntiajat, ja tällöin kohteet voivat parhaimmillaan vain käväistä myyntipalvelusivuilla. Useat kohteet menevät kattavan ostajaverkoston avulla jo ennen julkista esittelyä, ja näin ollen ”oikotienäkyvyys” jää alueella pieneksi.

Niin tai näin, kolme kuukautta alkuperäisen keskustelun jälkeen, ystäväni soitti minulle kun asunto oli vieläkin myymättä, ja kaksi viikkoa siitä he hyväksyivät kauttani täyden rahan tarjouksen

Olisi mielenkiintoista kuulla oletko itse törmännyt töissä tai vapaa-ajalla johonkin selviytymisharhaan?

Näkyvyys Oikotiellä ja kiinteistövälittäjän valinta

Peter Laine

SAATAT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ