Ainonkatu 4

Taloyhtiö, jolla on tarina

Tästä alkaa Töölö.

Se on 110 vuotta vanhan taloyhtiö Asunto-osakeyhtiö Kotirinteen historiikin nimi. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kotirinteessä on kolme porrashuonetta ja niillä kaikilla on omat osoitteensa: Nervanderinkatu 1, Ainonkatu 4 ja Pohjoinen Rautatiekatu 11. Eduskuntatalo on naapurissa.

Kotirinne on töölöläinen taloyhtiö, jolla on todella upea, jännittävä tarina Suomen suurruhtinaskunnan ajoilta nykypäivään, vuoteen 2021.

Taloyhtiö on nykyisin yksi Suomen rikkaimmista, mutta taloyhtiön varallisuuden juuret ovat kaukana menneisyydessä 1910-luvulla.

Helsinkiin perustettiin 1900-luvun alkupuolella useita suomenkielisiä kansakouluja, joihin tarvittiin opettajia. Heidän muuttaessa maaseudulta pääkaupunkiin asuntoja ei ollut tarpeeksi ja ainoaksi vaihtoehdoksi jäi perustaa oma asunto-osakeyhtiö.

Kotirinteen syntysanat lausuttiin vuonna 1909. Viisitoista maalta Helsinkiin muuttanutta kansakoulunopettajaa valtuuttivat William Sippolan, O.W.Pellisen ja Heikki Karvosen ostamaan Helsingin kaupungilta upealla paikalla Arkadian kalliolla sijainneen rakennuspaikan 103.107 markalla.

Arkkitehdiksi rakennusprojektiin palkattiin silloin jo maineikas Usko Nyström, joka työskenteli myös lehtorina Teknillisessä Korkeakoulussa. Rakennuttajina toimineet kansakoulunopettajat tekivät urakkasopimuksen talon rakentamisesta hintaan 556.700 markkaa. Vastaavaksi työnjohtajaksi valittiin Kustaa Selim Vainio, joka oli toiminut Usko Nyströmin oikeana kätenä mm. Imatran Valtionhotellin rakennusprojektissa. Vainiolla oli meriittejä myös Kansallisteatterin, As Oy Vilholan ja Katajanokan kolmen arvokiinteistön (Luotsikatu 10 & Kauppiaankatu 4 ja 6) rakentamisessa.

”Kansakoulunopettajilta ei puuttunut rohkeutta, eivätkä he pihtailleet palkatessaan talon suunnittelijaksi jo mainetta saaneen arkkitehti Usko Nyströmin. Hänen vaikutuksensa jugend- tai art nouveau -tyylin vakiintumiseen Suomessa on merkittävä”, kirjoittaa taloyhtiön upean historiikin kirjoittanut Kati Heinämies.

Perustajaosakkaat olivat talousviisaita ja rakensivat Kotirinteen talouden kalliolle. Asunnot jaettiin perustajajäsenten kesken siten, että kullekin tuli kaksi huoneistoa: toinen omaan käyttöön, toinen vuokrattavaksi. Kotirinteessä yksikään sukupolvi ei ole 110 vuoteen pistänyt lihoiksi taloyhtiön varallisuutta. Nykyisinkin taloyhtiön hoito- ja korjauskulut pystytään kattamaan yli 350.000 euron vuokratuotoilla.

Kotirinteessä on vuosien saatossa asunut useita tieteen tekijöitä, taiteilijoita ja talouselämän vaikuttajia.
Historiikista voi poimia mm. seuraavat nimet: kansainvälisesti tunnettu tiedemies J. G. Granö, diplomi-insinööri Jouko Pohjanpalo, kansakoulunopettaja, runoilija Immi Hellén, tekstiilitaiteilija Toini Nyström, uutispäällikkö, kirjailija Hannes Markkula, säveltäjä, muusikko Lasse Mårtenson, taiteilija Eero Rislakki, kauppaneuvos Matti Helkama, apulaisjohtaja Eino Karisto sekä säveltäjä, muusikko Kerkko Koskinen.

Kotirinteessä on aina asunut sekä omistajia että hyviä vuokralaisia mm. eduskuntatalosta.

”Talossa on tehty paljon politiikkaa, sillä naapuritalo toi vuokralaisiksi kansanedustajia ja ministereitä”, kirjoittaa Kati Heinämies ja toteaa, että jos Kotirinteen seinät vuodelta 1911 osaisivat puhua niillä olisi paljon kerrottavaa.

Purjehtijankuja 3

Kulosaari 240 m2

Sulje silmäsi, mieti Kulosaarta ja kotia meren rannalla Purjehtijankujalla. Tunnetko virkistävän kevättuulen rantavesistä kasvoillesi tuomat suolaiset pärskeet? Kuuletko pesimispuuhissa touhuavien lintujen kujertelun?

Palaa arkeen, avaa silmäsi. Tutustu stadin luksuskotien tarjontaan ja bongaa iloksesi joukosta tänään parrasvaloihin ilmestynyt hurmaava vappuheila.

AsuntoSataman ensiesittelyssä valoa tulviva kiviparitalokoti 3-tasossa huippuyhtiöstä Kulosaaresta. Kokonaispinta-alaltaan 240 neliön lämminhenkisen asunnon kaksi ylintä kerrosta on kunnostettu hyvällä maulla 2000-luvulla, pohjakerros saunaosastoineen kaipaa pientä ehostusta. Lähetystöistä tunnettu Kulosaari on yksi Helsingin arvostetuimmista asuinalueista. Alueelta löytyvät suomen-, ruotsin- ja englanninkieliset koulut. Kulosaaren lukio on yksi Helsingin arvostetuimmista (lue=halutuimmista).

Innostuitko?

Pieni Niinisaari

Kaunis suomalainen paratiisisaari, meri ja vanha kaunis huvila! Palikat paikallaan. Tervetuloa Itä-Helsinkiin 10 minuutin venematkan päässä Vuosaaren Aurinkolahden edustalta sijaitsevaan idylliseen Niinisaareen. Ihastuttava, hyvällä maulla kunnostettu huvila ja vastikään hyväksytyn uuden aseemakaavan sallima rakennuspaikka pienelle vapaa-ajan asunnolle.  Kukapa meistä ei tuossa miljöössä ja huvilassa haluasi kesiään viettää.

Bulevardi

Arvioitu valmistuminen 09/2021-11/2021

Pinta-ala: 263 m2

AsuntoSatamalla on myynnissä tinkimättömällä Taitokaari -ammattitaidolla ja hyvällä maulla kunnostettu Helsingin ja kenties koko Suomen kaunein ullakkohuoneisto. Koti sijaitsee arkkitehti Waldemar Aspelinin suunnittelemassa vuonna 1896 valmistuneen talon ylimmässä kerroksessa Helsingin halutuimmassa osoitteessa puistokatuna tunnetulla Bulevardilla.

Kiinnostuitko?

Soita heti 050 310 4500 tai 09 694 0710

Ota yhteyttä

AsuntoSatama LKV

Mannerheimintie 94, 00250 Helsinki

09 694 0710

Solvikinkatu 9, 00990 Helsinki

050 310 4500